Oyun tasarımları, eğlence veya eğitim, egzersiz veya deneysel amaçlar için bir oyun yaratmak için tasarım ve estetiği uygulama sanatıdır. Oyun tasarımının öğeleri ve ilkeleri, oyunlaştırma biçimindeki diğer etkileşimlere giderek daha fazla uygulanmaktadır. Daha geniş bir sanal dünya geliştirme fikirleri altında, eğlence ya da eğitim amaçlı bir oyun geliştirmek için yaratıcılık ve tasarımın kullanılmasını ifade etmektedir. Diğer karakterlerle, kullanıcılarla veya nesnelerle etkileşimi sağlayan sürükleyici hikayeler, karakterler, hedefler, kurallar ve zorluklar oluşturmayı içerir.

Küreselleşen dünyada her geçen gün büyüyen, yediden yetmişe herkesin ilgisini çekmeye başlayan oyun pazarında, markalar yerlerini almak için çalışmalara başlamıştır. Gerek oyunlaştırma yöntemi ile eğitsel içerikler, gerek doğrudan oyunculara hitap eden oyun tasarımları fikirleri ile pazardaki rekabet gün geçtikçe artmaktadır.

Oyun Tasarımları İçin Gerekli Unsurlar

Bir oyun tasarlamak için pazar araştırmaları ile birlikte en doğru şekilde karar verilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurları şöyle sıralayabiliriz:

Oyunun Yayınlanacağı Platform

Bir oyun fikrini hayata geçirmeden önce ilk olarak karar verilmesi gereken unsur oyunun yayınlanacağı platformu belirlemektir. Seçilen platform, oyunun programlanması aşamasında kullanılacak oyun motoru ve oynanış mekaniklerinin dizayn edilmesinde kilit rol oynamaktadır. Günümüzde en popüler oyun platformları mobil cihazlar, bilgisayarlar ve oyun konsollarıdır.

Oyun Türü ve İçeriği

Tasarlamak istenen oyun türü ve içeriği tüm süreci etkileyecek en büyük etmenlerdendir. Oyunun kaç boyutlu olacağına (2 boyutlu, 3 boyutlu vb.), kamera açısı ve oyun türüne karar vermek gereklidir. Popüler oyun türlerinden bazıları FPS (First Person Shooter), RTS (Real Time Strategy), RPG (Role Playing Game), TPS (Third Person Shooter), MOBA ( Multiplayer Battle Online Area) şeklindedir. Bu seçimler yapılırken, pazardan pay alabilmek için sektördeki eksikleri bulabilmek, özgün ve yaratıcı içerikler üretebilmek önemlidir.

Hikaye Yazımı

Her oyun hikaye temelli olmak zorunda değildir. Çeşitli platform oyunları herhangi bir hikayeye sahip olmadan da büyük başarılar yakalamıştır. Ancak oyun bir hikaye ile temellendirmek isteniyor ise, profesyonel bir oyun yazarı ile çalışabilirsiniz.

Çevre Tasarımı

Eğer oyun bir hikayeye sahip ise oyunun içerisinde geçeceği bir sanal dünya, çevre tasarımı yapılmalıdır. Bu süreçte profesyonel bir grafik tasarım ekibi ve oyun yazarı çevreyi detaylı bir şekilde görselleştirebilmelidir.

Oyun Tasarımları İçin Diğer Önemli Unsurlar

  • Karakter tasarımı
  • Çalışma ekibi
  • Hedef kitle
  • Bütçe ve gelir modelleme
  • Pazar analizi